Har ditt CMS passerat bäst-före datum?

Har ditt CMS passerat bäst-före datum?

14 mars 2016

Vi har i tidigare blogginlägg visat värdet av att uppdatera innehållet i sin hemsida, så den ser aktuell ut. Men även ett CMS har ett bäst-före datum och är minst lika viktigt att uppdatera.

Vad är ett CMS för något?

CMS kommer från engelskans Content Management System - det vill säga ett system för att publicera innehåll på nätet. Att bygga en hemsida kan man likna vid att bygga ett hus. CMS är den plattform och stomme hemsidan byggs i; med resta väggar, lagt tak och öppnade fönster. Det är rummet dit man flyttar in med logotyp, text, bilder och målar med färgerna i den grafiska profilen.

Men behoven ändras med tiden. Familjen blir större och man behöver bygga ut och bygga om. Kanske det rentav kan vara fördelaktigare att köpa ett nyare hus eller bygga sig ett nytt..?

På samma sätt förhåller det sig med ett CMS

Efterhand som businessen växer behöver man bygga ut och bygga om sin hemsida, men det kanske inte alltid går så bra.
Tekniken går framåt, nya funktioner blir snabbt efterfrågade och ett gammalt CMS kan inte byggas om hur långt som helst. Dessutom ställs högre krav på säkerheten numera och moderna säkerhetsprogram passar inte i alla gamla CMS-hus.

Har ditt CMS passerat bäst-före datum?

Ett sådant datum var den 21 april 2015. Då ändrade Google parametrarna för vilken typ av hemsidor som ska sorteras fram, när man söker på en mobil enhet såsom en telefon. Google prioriterar därefter hemsidor som är byggda responsivt, d.v.s. som är anpassade till mobila enheters mindre skärmar. Möjligheten att bygga hemsidor responsivt har kommit på senare år. Det medför att äldre hemsidor hamnar längre ner i träfflistorna, om sökningen görs på en sådan enhet.
Läs mer om hur Google rankar mobilvänliga webbplatser.

Förutom detta finns det mer att vinna på att uppgradera sitt CMS:

 • Möjligheten att bygga ut hemsidan med nya funktioner ökar oftast.
 • Snabbare svarstider; tiden det tar att ladda sidan har stor betydelse för kundupplevelsen.
 • Sökbarheten ökar med snabbare svarstider, vilket spelar en stor roll för att sajten ska visas högt på träfflistorna.
 • Användarvänligheten blir vanligtvis bättre och gör det lättare att navigera på sajten.
 • Risken för hackning och sabotage minskar eftersom brister i säkerheten är åtgärdade.

Vad kan man då göra om man har ett CMS och en hemsida som inte håller måttet?

Vi behöver inte sticka under stolen med att det handlar om att bygga en ny hemsida på en plattform som är byggd med den senaste tekniken. Man får helt enkelt ta sitt pick och pack och flytta från sitt gamla CMS till ett nybyggt hus som klarar de nya kraven. 

Men man kan då fråga sig:
Vilken plattform ska man välja, vilket CMS bör man flytta till?

Det finns en rad olika plattformar att välja mellan. Men alla problem kommer tyvärr inte att lösa sig per automatik, även om man byter till ett modernt CMS.

Generellt kan man säga att de största och vanligaste plattformarna kan vara mycket bra. Men en del kan ändå vara svåra att utveckla och bygga vidare på. Dessutom kan de vara intressanta för hackers, som då kan orsaka större skada än om de angriper mindre plattformar.

Inför valet av CMS behöver man ställa sig några frågor:

 • Hur vill jag utveckla min hemsida med nya funktioner?
 • Är administrationen enkel att sköta?
 • Har jag full kontroll över innehållet?
 • Kommer mina kunder att trivas med den?
 • Vilken säkerhet har den?
 • Hur kan den hjälpa mig att bli hittad av blivande kunder?

Argonova Systems har god erfarenhet av att bygga hemsidor på olika plattformar och utveckla CMS med en mängd funktioner. Läs även våra råd vid köp av hemsida.

Vänd dig med förtroende till oss, så kan vi hjälpa dig att avgöra vad som blir bäst för just ditt ändamål.

 

Taggar: Argonova, Webhotell, CMS, Användbarhet
Publicerat: 14 mars 2016

Liknande blogginlägg

 • Inför 2016 gör vi en större versions­uppgradering av vårt CMS.

  Den senaste stora uppgradering av vår administration gjordes 2013 i samband med att stöd för responsiv design byggdes in. Under åren görs givetvis löpande mindre uppdateringar och moduler byggs ut med fler funktioner. Sedan första release av Aroma 2005 har vi nu genomfört ungefär 600 - 700 webbprojekt [...]

 • Dags att uppdatera din webbplats PHP-version!

   Om din webbplats är skapad i en opensource-plattform såsom Wordpress, Joomla, Aroma eller Magento samt har några år på nacken, så berörs du med största sannolikhet av denna information.  En säkerhetsåtgärd av [...]

 • GDPR - Allmänna dataskyddsförordningen, en verklighet maj 2018!

  Den 25 maj 2018 får vi en ny lag med utgångspunkt från EU:s nya förordning om personuppgifter och dataskydd, GDPR. Alla företag och organisationer har då att förhålla sig till en skärpt reglering avseende behandling av uppgifter om enskilda individer, med en hel del krav och [...]

 • Vilket CMS ska man välja?

  En vanlig kundfråga för oss som webbyrå är vilket publiceringsverktyg (CMS) man ska välja? Svaret är dock inte så enkelt att ge. Vi jobbar med ett publiceringsverktyg för våra kunder på hemsida och e-handel och det kan vi varmt rekommendera för det är användarvänligt [...]

 • Det ska vara enkelt att e-handla!

  Ungefär 70% av svenskar handlar idag någon gång på internet. Med större och större konkurrens bland e-handelsbutiker ökar också kraven på att ha en sida som är enkel för kunden att använda. Det ska vara lätt för kunden att hitta det hon söker samtidigt som det ska vara [...]

Bli kontaktad

Integritetspolicy