Mobilvänliga webbplatser får nu en fördel på Google

Mobilvänliga webbplatser får nu en fördel på Google

21 april 2015

Så kom då uppdateringen idag med ändring av Googles algoritm för sökningar som görs från mobila enheter. De webbplatser som inte funkar bra på mobila enheter straffas med en lägre ranking i sökresultatet när man gör sökningen på en mobil och får därmed ett minskat trafikflöde.

Om er webbplats inte redan är mobilanpassad är det alltså hög tid att se över den, E-handelsbarometern talar om att endast cirka 35-40% av alla sajter med e-handel är mobilanpassade på ett bra sätt. Ett bra läge att skapa en konkurrensfördel!

Vi testade vår senaste release på e-handel almzakböcker som endast säljer en produkt om rysk spionverksamhet och den fick godkänt, det var ju skönt. I princip samtliga våra produktioner sedan hösten 2013 har utförts med responsiv design.

Läs mer om e-handel med responsiv mobilvänlig design.

Testa din sajt på Googles mobilvänlighetstest här.

Mobilegeddon?

Bla CNN diskuterar begreppet Mobilegeddon och drar några slutsatser som är värda att lyfta:
1. Så här långt verkar i första hand sökningar på smartphones påverkas, läsplattor tycks inte påverkas.

2. Testa din sajt för att få tips på vilka justeringar som behövs och genomför dessa direkt, se ovan länk till Googles mobilvänlighetstest.

3. En självklarhet är ju att förändringar av algoritmerna kan medföra tråkiga förändringar av resultatet, dvs du och jag kan höra till de som drabbas. Det är alltså angeläget att nu göra en åtgärd.

4. Man spekulerar i att genomslaget kommer direkt med en stor förändring för den enskilda sajten men att inte hela sökresultatet påverkas samtidigt. Använd Google Analytics för att bevaka utvecklingen för just din sajt.

5. Fortfarande är inte detta en förändring av hela algoritmen, det finns ju en mängd andra faktorer som påverkar hur din sajt placeras så även sajter som inte är mobilvänliga kan fortfarande ranka högt.

Som ses av bilden intill är argonova.se mobilvänlig, anges med "mobilvänlig sida" i resultatet. Även om inte argonovabloggen.se är mobilvänlig placerar den sig före visiondesk.nu som har etiketten "mobilvänlig sida".

Slutsats:

Uppmaningen är enkel och tydlig, nu är det dags att du uppdaterar din hemsida så den blir mobilvänlig med responsiv design.

Som ytterligare reflektion kan man se hur Google löpande kommer med större uppdateringar av sina algoritmer, kommer du ihåg några av de senaste förändringarna:
Penguin – Minskad betydelse av länkar från länkfarmar och andra stora sajter med omfattande länksystem.
Panda – Uppdaterat och unikt innehåll som direkt tillför ett värde för besökaren premieras och rankas högre.
Hummingbird – Ökad semantisk funktion för att kunna presentera ett sökresultat som motsvarar vad personen förmodas vilja.

Publicerad av:

David Hyltse
Jobbar med försäljning, webbprojekt, webbstrategi och internetmarknadsföring sedan 2003.
Argonova Systems skapar kundnytta på Internet!


Taggar: Smartphone, Trender, Google, E-handel
Publicerat: 21 april 2015

Liknande blogginlägg

 • Digital strategi - 5 Trender på Google att ha koll på!

  Senaste månaderna har vikten av att ha en digital strategi aktualiserats. Google kör en öppen kurs inom digital strategi på flera orter och i media kan man läsa om hur man blir omkörd och frånåkt om man inte har en digital strategi. Undersökningar talar om att 40 - 50% av alla företag saknar [...]

 • Synas på Google - 10 vanliga SEO-missar du vill undvika!

  Att synas på Google har blivit en grundläggande del för de flesta som vill marknadsföra sin verksamhet med målet att få nya kunder och orders. Sedan ganska så många år pratar man om att cirka 80% av alla beslut om leverantör föregås av en sökning på Google. Att aktivt [...]

 • Webbtrender inom webbstrategi 2014

  De senaste åren har det ökade användandet av surfplattor, smartphones och datorer med olika skärmstorlekar haft stor effekt på webbens utveckling och hur vi använder den. Det är inte bara skärmstorlekarna som påverkar utvecklingen utan också det faktum att vi blivit mer mobila i vårt [...]

 • Inför 2016 gör vi en större versions­uppgradering av vårt CMS.

  Den senaste stora uppgradering av vår administration gjordes 2013 i samband med att stöd för responsiv design byggdes in. Under åren görs givetvis löpande mindre uppdateringar och moduler byggs ut med fler funktioner. Sedan första release av Aroma 2005 har vi nu genomfört ungefär 600 - 700 webbprojekt [...]

 • 1. Mobilanpassningar får ökad betydelse för placeringen på Google.

  Som första trendspaning i vår serie med fem blogginlägg vill vi återigen lyfta behovet av att ha en mobilvänlig webbplats för att lyckas på Google. I april 2015 kom en stor förändring, och nu talas om ytterligare justeringar nu i maj 2016. Vad vi kunnat analysera har nog trots allt detta [...]

Bli kontaktad

Integritetspolicy