Att lyckas med e-handel

Det är inte enkelt att lyckas med e-handel!

Fortfarande får vi förfrågningar där man tänker sig att kunder och orders bara ska komma så fort man fått upp en webbutik på nätet. Med andra ord har man ofta en obalans och lägger allt fokus på själva webbsystemet och kostnaden att komma igång.

Samtidigt visar statistiken att vid år 2000 handlade 10% av svenskarna på nätet och nu idag ligger den siffran uppemot 90%. E-handel ökar i omsättning med tvåsiffriga tal varje år. Så marknaden är mycket stor och möjligheterna ännu större, vi hjälper dig gärna att ta fram en Webbstrategi som har potential att bli framgångsrik.

Viktiga delar för ett framgångsrikt e-handels projektet

- Identifiera din målgrupp och ta fram en plan hur din webbplats ska vara tilltalande för de besökare du vänder dig till. Tex webbdesign, produktsortiment, prisbild och så vidare.

- Finns det konkurrenter som har en liknande affärsidé? Gör en konkurrensanalys för att bedöma vad som krävs för att ta sig in på marknaden.

- Fundera på vilka resurser för marknadsföring som krävs för att få in kunder till webbutiken. Ofta funkar tjänster som Sponsrade länkar, Sökmotoroptimering, Banners, Sociala medier och Nyhetsbrev. För de allra flesta verksamheter är kostnaderna för internetmarknadsföring flera gånger högre än kostnaden för inköp och drift av webbsystemet. Givetvis är tanken att man ska ta ut marknadsföringskostnaden på de varor man säljer, dock kan man ju inte förvänta att man kan det från början.

- Tänk igenom vilka administrativa rutiner som krävs. Tex produktlogistik med leveranstider, frakthantering, betallösningar, reklamationer o kundtjänst, affärssystem och så vidare.

- Vår rekommendation är att göra sin läxa först och sedan ta beslut om man har den uthållighet som krävs för att lyckas. Det är sällan hållbart att göra satsningen utifrån resonemanget att jag startar och så får vi se vad det blir. Ett sådant resonemang kommer inte att ge framgång!

Läs mer om dessa saker i vår e-handelsguide som hjälper dig med upphandling av e-handel.

 

Beställ e-handelsguiden kostnadsfritt

- besparar dig många bekymmer!

Det finns väldigt mycket att tänka på och dyra misstag man kan göra när det gäller att beställa en ny webbshop. Därför har vi tagit fram e-handelsguiden för att minska riskerna för dig som vill satsa på e-handel - du har nytta av den oavsett vilken leverantör du väljer för att bygga din webbutik. Vi är övertygade om att du kommer att ha glädje av e-handelssguiden.