Argonovas lilla ordlista

Nedan har vi listat diverse förkortningar och uttryck som är vanligt förekommande på webben.

Adwords – Googles plattform för onlineannonsering. Vid en sökning visas relevanta annonser i anslutning till sökresultatet.

App – Förkortning för application (program), används främst i betydelsen program till smarttelefon eller surfplatta.

Aroma CMS – Argonovas egna publiceringsverktyg för redigering av hemsidor.

Blogg – Webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar.

Brandvägg – Dator eller programvara i syfte att avvärja dataintrång på nätverksanslutna datorer.

Brödsmulor - Uttrycket kommer ifrån sagan om Hans och Greta där de lämnade brödsmulor efter sig för att de skulle kunna hitta tillbaka hem. På webbplatsen indikerar brödsmulorna således vart man befinner sig och det kan t.ex. se ut så här: Hem / Produkter / Skjortor / Långärmat. Det gör det enkelt för besökaren att förstå vart i hierarkin man befinner sig och ofta är varje enskild brödsmula klickbar så att man kan återgå till just den delen av webbplatsen. En mindre webbplats behöver sällan brödsmulor, tvärtom kan det då se pretentiöst och överflödigt ut.

Cache – Temporärt lagrad data för att kunna snabba upp surfning på webben. För mer information, se vår artikel Argonovas lilla guide om Cacheminne.

CMS – Förkortning av Content Management System, system för att hantera och publicera innehåll på webben.

Cookie – Liten datafil som sparas i webbläsaren. Syftet kan vara att användaren inte ska behöva fylla i information och inställningar på nytt. 

Dibs – Företag som erbjuder betallösningar för e-handel.

Domän – Förenklat sagt adressen som tar dig till en plats på internet, t.ex. argonova.se.

Dropbox – En så kallad molntjänst som erbjuder lagringsutrymme av datorfiler. Kan användas för säkrehetskopiering eller för att dela filer med fler användare.

Editor – Program för redigering.

Enhet – Vedertaget uttryck för antingen dator, mobiltelefon, surfplatta o.s.v.

EPS – Encapsulated PostScript, filformat för framförallt vektorgrafik.

FTP – File Transfer Protocol, ett kommandobaserat protokoll som används för överföring av text och binära datafiler.

Ikon – Liten bild som kan representera ett datorprogram eller en fil i operativsystemets filhanterare.

IP-adress – Enkelt förklarat den "adress" som allt som är uppkopplat till Internet har och består av fyra grupper med siffror. Behöver du ha reda på din IP-adress kan du besöka www.whatismybrowser.com

JPG – Filformat för bilder.

Klarna – Företag som tillhandahåller betalningslösningar för e-handelsbranschen

Mailklient (eller mailprogram) – Ett program som används för att läsa och skicka mail. T.ex Mozilla Thunderbird eller Microsoft Outlook.

Mailserver – En dator som är konstant uppkopplad mot internet vilken har syftet att ta hand om mailtrafik, lagring och/eller andra mailärenden.

Meny eller Navigation – Den del på webbplatsen som listar alla undersidor man kan navigera vidare till. Den kan dock vara väldigt olika utformad beroende på webbplatsens storlek. De två vanligaste placeringarna för navigationen är 1-2 horisontella rader i toppen tillsammans med webbplatsens sidhuvud, eller i en egen kolumn till vänster på webbplatsen. En kombination av dessa sätt kan också förekomma.

Payson – Betalningsförmedlare på internet

PDF – Portable Document Format, filformat som används för att presentera och utbyta dokument oavsett vilken programvara, maskinvara och operativsystem som använts för att skapa filen. 

Pixel – De små kvadratiska och enfärgade rutor en digital bild är uppbyggd av, även kallad bildpunkt. 

PNG – Filformat för digitala bilder, används främst för icke fotografiska bilder.

Pop-up – Litet webbläsarfönster som visas ovanpå den webbplats du besöker. Popup-fönster öppnas ofta så snart du anländer till en webbplats, och skapas vanligen av annonsörer.

Responsiv – Webbdesign som tillåter layouten att förändras beroende på vilken skärmstorlek och skärmupplösning som besökaren har.

SEO – Search Engine Optimization, även kallat Sökmotorsoptimering, arbetet med sökmotorernas organiska resultat, till skillnad från annonser eller sponsrade länkar.

Sidhuvud och sidfot – Toppen och botten av sidan, ofta är innehållet för sidhuvud och sidfot detsamma för samtliga av webbplatsens olika sidor. I sidhuvudet finner man ofta logotyp och företagsnamn tillsammans med navigationen. I sidfoten finns ofta kontaktuppgifter.

Sprend Kostnadsfri tjänst för överföring av filer som är för stora för att skickas över mail - www.sprend.se

Subdomän – En del av en domän, vanliga subdomäner är: www.domän.se, ftp.domän.se, mail.domän.se. Kan också användas för att koppla ett visst domännamn till en gren av verksamheten.

Toppdomän – Den högsta nivån i internets domännamnssystem. Argonova.se har toppdomänen "se"

Undersida – Vanligtvis menar man vilken sida som helst på en webbplats förutom startsidan. Designen och strukturen för undersidorna skiljer sig ofta från startsidan.

Upphovsrätt – Äganderätt för den som skapat t ex texter, bilder och ljud. Material får inte användas utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd man får t.ex inte "låna" bilder på nätet.

URL – Uniform Resource Locator, på svenska kallat webbadress.

USB – Universal Serial Bus,  anslutning för att överföra data mellan två enheter.

Webbadress – den text man anger i webbläsarens adressfält för att besöka en sida på webben.

Webhotell – Internet består av en väldig mängd datorer som är sammankopplade, kallade servrar. En server är en dator fast att den är utformad att ta hand om en eller ett fåtal specifika uppgifter – till skillnad från datorer eller mobila enheter, för personligt bruk, som har flera användningsområden. Webhotellets servrar har till uppgift att alltid vara uppkopplade mot internet och de är också utformade att kunna hantera att tusentals personer ska kunna surfa på webbplasterna samtidigt – det är inte en persondator utformad för. Webhotell är således ett företag som bland annat säljer tjänsten att hålla servrar konstant uppkopplade mot internet.

Webbläsare – Det program som används för att besöka hemsidor.