Här används cookies för att ge dig en bättre upplevelse av Argonovas webb. Läs mer om Cookies & Integritet.

Webbdesign & webbstrategi, Webbyrå i Borås – kunder i hela landet

Argonovas lilla guide om cacheminne

Cache, från franskans cacher – gömma.

Cache är en smart uppfinning som innebär att innehållet som du surfar på såsom texter, bilder, filmer med mera, lagras i både dator och telefon så att det skall gå snabbare att ladda sidan nästa gång du besöker den. Detta var särskilt användbart förr, när internetuppkopplingar var väldigt långsamma, men används än idag därför att det fortfarande ofta har en fördel.

En webbläsare byter själv ut cachen med jämna mellanrum, så relativt säker på att man ser det senaste innehållet kan man vara. Men när uppdateringar görs på en sida mellan 'den tid man senast besökt sidan' och 'tidpunkten för nästa automatiska byte av cachen', så ser man inte det senaste innehållet. Eller så blir sidan förvrängd på något vis när befintligt cacheminne och nytt innehåll kan blanda sig med varandra. Det är då man behöver kringgå att cache hämtas från din enhet eller att man rensar cachen helt. Vanligtvis räcker det att uppdatera, genom att klicka på symbolen i webbläsaren för det, eller att trycka F5, som är tangenten för det i de flesta webbläsare.

Ibland räcker inte det, utan man behöver trycka CTRL + F5 i webbläsaren (CMD + R på en Mac) för en ”hårdare” kontroll. Detta är vad vi rekommenderar och det löser problemet i de allra flesta fallen, men tyvärr inte i alla lägen. Om inte det hjälper behöver man ta bort all cache så att det blir helt rent. Hur man gör det skiljer sig beroende på vilken webbläsare man använder och vid en totalrensning försvinner också historik och innehåll som man fyllt i, i formulär och listan besökta webbplatser med mera - det finns ofta olika kryssrutor man kan välja för att bestämma vad som ska rensas eller inte. Man får lära sig och helt enkelt vara uppmärksam.

Firefox för Windows:

Tryck CTRL + SHIFT + DELETE (inte backspace) och välj All historik i rullgardinen, se till att Cache är ikryssat, klicka Ta bort.

Chrome för Windows:

Tryck CTRL + SHIFT + DELETE (inte backspace) och välj Tidens början i rullgardinen, se till att Töm cacheminnet är ikryssat, klicka Rensa webbinformation.

Chrome för iPhone:

Peka på menyn uppe till höger (tre prickar). Peka på Historik. Peka på röd länk Rensa webbinformation. Välj vad som skall rensas. Peka igen på röd länk Rensa webbinformation. En slutgiltig bekräftelse görs och peka åter igen på knappen Rensa webbinformation.

Internet Explorer för Windows:

Stäng alla fönster av Internet Explorer. Gå till Kontrollpanelen, välj Internetalternativ. Under fliken Allmänt hittar du rubriken Webbhistorik, klicka Ta bort och se till att Temporära Internetfiler är ikryssad, klicka Ta bort.

Opera för Windows:

Gå till menyn Verktyg, välj Ta bort personliga data, se till att Töm hela cachen är ikryssad, klicka Ta bort.

Safari, för Windows: (OBS! Vi avråder ifrån att använda Safari för Windows)

Tryck CTRL + KOMMATECKEN välj fliken Integritetsskydd, klicka Ta bort alla webbplatsdata, klicka Ta bort nu.

Frågor?

Ring oss! 033 - 20 75 00 eller fyll i formuläret och skicka, så kontaktar vi dig.

Integritetspolicy

Terminologi - liten ordlista

webbläsare - Det program i din dator eller mobila enhet som du använder för att surfa på internet.

Nyfiken? Eller har du frågor på vårt erbjudande?

Ring oss på 033 - 20 75 00. Eller fyll i och sänd formuläret så kontaktar vi dig!

Integritetspolicy