Vad menas med teknisk SEO?

Teknisk SEO är den del av sökmotoroptimering som fokuserar på att förbättra webbplatsens tekniska struktur och prestanda, samt stötta det on-page arbete som är implementerat på webbplatsen.

Varför är teknisk SEO viktigt?

Hur viktig teknisk SEO är kan vara en komplex fråga och beror på flera faktorer. Det är innehållet på din webbplats som huvudsakligen avgör hur högt den rankas i sökmotorerna. Om din webbplats har en optimal teknisk struktur men saknar relevant och engagerande innehåll, kommer den ändå ha svårt att ranka högt för relevanta söktermer. Tekniska problem på webbplatsen kan dock förhindra även det mest värdefulla innehållet från att bli synligt i sökresultaten. Om sökmotorer inte kan indexera ditt innehåll på grund av tekniska problem som långsam laddningstid, brutna länkar eller duplicerat innehåll, kan din webbplats hamna längre ner i rankingen än vad den annars skulle göra.

Vad kan man optimera inom teknisk SEO?

Teknisk SEO omfattar en rad olika åtgärder som syftar till att förbättra webbplatsens tekniska prestanda och struktur för sökmotorer. Nedan finner du några av de viktigaste sakerna att tänka på.

Navigation

En tydlig och intuitiv navigationsstruktur gör det lättare för både användare och sökmotorer att hitta och indexera innehåll på din webbplats.

Breadcrumbs

Genom att implementera breadcrumbs (brödsmulor) på din webbplats kan du underlätta navigeringen och förbättra användarupplevelsen samtidigt som du hjälper sökmotorer att förstå sidans hierarki.

Duplicerat innehåll

Användning av canonical-taggar är viktigt för att ange den prefererade versionen av en sida när det finns flera versioner tillgängliga.

Noindex

Noindex-taggar används för att förhindra att vissa sidor indexeras av sökmotorer, vilket kan vara användbart för sidor med känsligt eller irrelevant innehåll.

Robots.txt

Genom att använda en robots.txt-fil kan du styra vilka delar av din webbplats som ska indexeras av sökmotorer.

301 omdirigering

Vill du av någon anledning ta bort eller byta adress på en sida, är det viktigt att du pekar om den gamla sidan till den nya adressen.

Rendering

Om Google har svårt att tolka dina webbsidor kan ditt innehåll inte bli sökbart på Google.

Strukturerad data

Implementering av strukturerad data hjälper sökmotorerna att ytterligare förstå och presentera ditt innehåll i sökresultatet.

Hreflang

Användning av hreflang-attributet är viktigt för flerspråkiga eller internationella webbplatser.

XML-sitemap

En XML-sitemap hjälper sökmotorer att effektivt indexera alla viktiga sidor på din webbplats. En sitemap är framförallt viktig för större webbplatser med mycket innehåll.