Bildbehandling i CMS

bildbehandling

För att skapa en tilltalande webbsida krävs ju bilder som är säljande och högkvalitativa. Oavsett om man fotograferar själv eller får bilder levererade så behövs det i de flesta fall någon slags formattering. Funktioner på webbsidan kan i många fall ha en automatisk redigering för att optimera storlek och skala om bilden. Men i de fall där man har bilder i samband med text kan man ofta bestämma själv hur stor bilden skall vara och hur den skall vara beskuren. Den enklaste redigeringarna kan oftast göras direkt i CMS:et varför andra redigeringsprogram inte skall behövas. 

Här är några av de vanligaste modifieringar som behöver göras och går att göra direkt i CMS:

1. Skala bild

Om man fotar med en digitalkamera så är bilden i regel mycket större än de flesta bildskärmar. Bilden kan skalas ner genom att säga till att den skall visas i t.ex. 50% storlek, men då måste besökaren ladda ner en onödigt stor bild. Lösningen är att skala ner bildens storlek så man kan visa den i 100%. När man skalar bilden kan man ange antal pixlar för storleken, eller dra i förstorning-/förminsknings-handtag för att visuellt avgöra storleken. Viktigt är att bevara proportionerna på bilden så den inte ”dras ur” eller ”trycks ihop”. Detta brukar man kunna välja med en kryssruta eller liknande.

2. Beskära bild

Ibland vill man ju inte bara minska storleken på hela bilden, utan man vill skära bort delar av bilden. Det kan vara för att det finns störande element runt det viktiga, eller man kanske vill ha ett visst format på bilden (t.ex. kvadratiskt). Beskär gör man oftast genom att klicka-och-dra en markering på bilden. Det kan finnas möjlighet att välja ett visst förhållande på sidorna. Att tänka på är att klippa bort allt oväsentligt, men att lämna lite luft runt omkring. Skall bilden beskäras OCH skalas om är det bästa att beskära den först och skala om sedan. 

3. Rotera

Bilder kan ibland vara orienterade fel för att kameran hållits på sidan eller liknande. I CMS brukar finnas enkla funktioner för att justera detta. Oftast handlar det om att rotera 90 grader med- eller motsols. Vill man räta upp en bild måste man ofta använda andra program.

4. Spegelvända

Ibland vill man spegelvända en bild. Det kanske inte låter så användbart, men för säljande bilder kan det göra stor skillnad. Om en bild på en person ligger till höger på sidan och de tittar åt höger så tittar de ju bort från sidan. Spegelvänder man den så tittar de in mot sidan vilket fokuserar på innehållet. Det går oftast att vända bilden kring vertikal axel (vänster blir höger) eller kring horisontell axel (upp blir ner). En viktig sak att se upp med är om en bild har text eller logotyper. Har man inte sett en bild vet man oftast inte att den är spegelvänd, men om det är text på den så blir det ju uppenbart.

Generellt kan man ju tänka på om man vill spara originalet eller inte. Man måste oftast spara bilden och får då ofta alternativet att spara över bilden eller spara som ny. Vill man ha kvar originalet är det bara att spara som ny och välja annat namn än det ursprungliga.