Flat design – designtrenden just nu!

Kanske har ni hört talas om flat design och undrar vad det är och vad det innebär? Flat, eller platt, design är en stil som blivit mycket populär senaste tiden. Stilen fick ett rejält genombrott i och med lanseringen av Windows 8 som bygger på en minimalistisk och enkel design med solida färger och tydligt avgränsade delar.

Flat design går ut på att man jobbar med platta ytor, avskalad design, inga texturer eller övertoningar. Formerna är enkla, typografin genomarbetad, man använder mycket färg och enkla ikoner. Detta i kontrast mot den tidigare dominerande stilen skeuomorphic design. Med skeuomorphic design strävar man efter att få olika objekt att efterlikna verkligheten med mycket simulerade 3D-effekter och skuggor på till exempel knappar för att förtydliga vad som är klickbart.

Att flat design blivit så populärt nu beror på att alla nya enheter ställer stora krav på designen, webbplatser blir skalbara och ska anpassa sig till flera olika enheter. Responsiva lösningar gör det svårt att bygga grafiskt komplexa former vilket gör att den avskalade designen fungerar bättre. Genom att kunna skapa en större del av designen genom kod istället för bilder blir laddningstiden av sidan dessutom mindre vilket är viktigt för mobilanvändare som ofta har mindre bandbredd.

Det som är viktigt att tänka på vid flat design är att tydligt markera var användaren förväntas klicka samt att man är konsekvens. Istället för den klassiska 3D-effekten på knappar kan man använda sig av pilar, färger eller text. Designen får aldrig bli så avskalad att användarvänligheten och läsbarheten försämras eller att budskapet på sidan faller bort. Att följa en trend för sakens skull finns det ingen poäng med – gör en lätt skuggning att sidan blir med användarvänlig så finns det inget som hindrar att man lägger till det. En skicklig designer kan skapa ett utseende som är både användarvänligt och med en trendig känsla.