Skydda din webbplats mot cyberhot

skydda webbplatsen mot cyberhot

Cyberhot och spridning av skadlig kod blir alltmer vanliga och alltmer avancerade. För dig som webbplatsägare är det nu viktigare än någonsin att vidta åtgärder för att stärka din webbplats mot dessa hot. Det är inte bara stora företag som är måltavlor, även små och medelstora företag kan drabbas hårt av säkerhetsincidenter. Dessa kan leda till allvarliga konsekvenser såsom förlust av känslig data, ekonomisk skada och förlorat kundförtroende.

Men vart skall man börja?
Med så många potentiella sårbarheter kan det verka förvirrande hur du på bästa sätt skall kunna säkra din webbplats. För att hjälpa dig på traven kommer vi belysa några viktiga åtgärder som hjälper till i kampen mot att skydda din webbplats från de mest förekomna cyberhoten.

Se till att hålla programvara uppdaterad

Det första steget i att säkra din webbplats är att se till att all programvara, inlusive ditt CMS, plugin och skript, är uppdaterade till de senaste versionerna. Utvecklare av CMS och plugins släpper regelbundet uppdateringar som täcker säkerhetsluckor. Om dessa inte implementeras i tid, kan webbplatsen bli sårbar för attacker som SQL-injektioner, cross-site scripting och andra fromer av exploit-attacker.

Vi på Argonova erbjuder och uppmuntrar alltid våra wordpress-användare att teckna ett avtal för regelbundna uppdateringar.

Använd starka lösenord och autentisering

För att dina lösenord skall vara starka och unika är det bäst att mixa bokstäver, siffror och specialtecken till en härlig blandning. Till din hjälp finns ett flertal verktyg på marknaden som hjälper dig att skapa starka lösenord. Googla på lösenordshanterare så hittar du ett flertal.
För att stärka säkerheten ytterligare är det bra att kombinera med multifaktorautentisering (MFA). Här genomgår användarna ytterligare en identifieringsverifiering som kan ske med fingeravtryck eller engångskoder som skickas till mobilen.

Säkerhetskopiera regelbundet

Regelbundna säkerhetskopior är en av de mest grundläggande, men också en av de viktigaste åtgärderna av säkerhet. Att ha en pålitlig och aktuell säkerhetskopia innebär att du alltid har en återställningspunkt att falla tillbaka på vid händelser som dataförlust, oavsiktlig radering, hackerangrepp eller andra oväntade problem.

Implementera SSL/TLS för säker dataöverföring

Kryptering via SSL (Secure Sockets Layer) och TLS (Transport Layer Security) är avgörande för att skydda data som överförs mellan webbplatsen och användarna. Genom att implementera HTTPS, som använder SSL/TLS för att säkra kommunikationen, förbättrar du inte bara säkerheten utan också förtroendet hos dina webbplatsbesökare. Denna teknik krypterar information som skickas över internet, vilket säkerställer att känslig data som lösenord, kreditkortsuppgifter och personlig information hålls privat och säker från obehöriga ögon.

Hantera åtkomsten på webbplatsen

Genom att ge användarna för webbplatsen rollbaserad åtkomst, kan du säkerställa att endast behöriga användare har tillgång till viss information eller administrativa uppgifter.

Övervakning av attacker och cyberhot

Med verktyg som övervakar din webbplats kan du snabbare identifiera och reagera på misstänkt cyberhot. Det finns en mängd verktyg på marknaden som fokuserar på olika delar, allt från öppna-källkoder till artificiell intellegens övervakning. Kolla med din hosting-leverantör hur just dem arbetar med övervakningen av webbplatsen.

Har du frågor om cyberhot för din verksamhet?

Har du några frågor om cyberhot och säkerheten för din webbplats? Tillsammans med IT-bolaget Remote24 arbetar vi aktivt för att sprida kunskap om de senaste cyberhoten.