Säkra sajter

https text

I detta blogginlägg vill vi ta upp några saker som är angelägna 2017 som gäller hosting och säkerhet för webbplatser.

Först en definition: Vad är en säker sajt?

Enkelt uttryckt, en sajt med ett TLS eller SSL-certifikat anses som säker. Tekniken innebär att trafiken mellan webbläsaren och sajten är krypterad, inklusive mail som sänds från webbplatsen. Man känner igen en sådan sajt på att det i url:en inte inleds med HTTP utan HTTPS, ”S” = Secure. SSL står för Secure Sockets Layer. TLS är en vidareutveckling av SSL, Transport Layer Security (TLS), transportlagersäkerhet. Det blir gärna en del akronymer i detta sammanhang.

Dessa tekniker är branschstandard och används av miljontals sidor världen över för att skydda deras kommunikation och med kunder online. Det ska samtidigt framhållas att det finns flera olika typer av säkerhetscertifikat och dessutom är ju detta ingen garanti att innehållet i den data som kommuniceras i sig är riskfri.

Säkra sajter gynnas av Google!

En pågående trend sedan augusti 2014 är att Google i sina sökresultat premierat webbplatser med SSL-certifikat. Från början gällde detta enbart i USA, men nu i allt fler länder och detta är en faktor att ta hänsyn i arbetet med Sökmotoroptimering.

Säkra sajter flaggas av webbläsare!

From nu i januari 2017 har tex webbläsaren Chrome börjat flagga säkra sajter och vad det verkar kommer denna flaggning att utökas under året så det blir tydligare för besökaren om det är en säker sajt. Omvänt kommer man få en varning om man ska utföra betalningar eller andra mer kvalificerade uppgifter på sajter som inte är säkra.

Många tjänster kräver säkra sajter!

En hel del betallösningar och tredjepartstjänster som används tex vid e-handel kräver TLS / SSL-certifikat. Här talar många bedömare om ett teknikskifte under 2017 där i princip all e-handel kommer gå över till krypterad datatrafik under året eftersom betallösningarna kommer kräva det.

Säker epost minskar spam-mängden!

Sedan några år har webbhotellen succesivt stramat åt parametrarna för vad som bedöms som spam, konsekvensen har blivit att mail överhuvudtaget har blivit mycket svårare att förlita sig till då en mycket större andel mail riskerar att klassas som spam.

Detta har fått några konsekvenser:

  • Som väl är minskar antalet spam mail som stör tillvaron, även om det kanske inte alltid känns så…
  • Man behöver vara mer vaksam så viktiga mail verkligen går fram, och ibland kan man behöva kolla extra i ”skräpposten” om något viktigt hamnat där.
  • Nyhetsutskick med mail kräver mer och mer dedikerade mailservrar uppsatta för detta syfte för att det ska funka. Jobbar du med epostmarknadsföring rekommenderar vi att du använder en specialist på området, t.ex GetaNewsletter.
  • Webbsystem som t.ex e-handelslösningar har svårare att få sina mail att gå fram, kan t.ex skapa en osäkerhet för t.ex orderbekräftelser.

Så vad ska man göra?

En stor skillnad är att enklare konton på webbhotell inte längre räcker, det krävs stöd för TLS / SSL och eget IP-nummer. (Ofta efterfrågar också kunden snabbare svarstider som ju även det blivit en rankingfaktor som Google premierar.)

Eller som vi numer skriver i våra offerter även på mindre webbplatser:

”Vi erbjuder flexibla serverlösningar, On demand: Vartefter era behov utvecklas kan vi uppgradera serverlösningen och om vi redan från början märker att ni har mer kvalificerade behov ger vi förslag på utökad driftslösning ihop med webbproduktion.” Mao behövs en mer kvalificerad hosting.

Argonova Systems har erfarenhet av driftslösning, webbhotell och hosting sedan 2003, vi hjälper dig hitta den lösning som du behöver!